vrijdag 21 oktober 2011

Walnootkoekjes




Wanneer ik deze koekjes maak, moet ik er snel bij zijn want anders zijn ze op. Er komen al verzoeken binnen om ze te maken. Een geheim ingrediƫnt is natuurlijk de walnoten uit onze eigen tuin. Zo lekker koop je ze in de winkel niet. Het is een heel werk met het pellen, maar dan heb je ook wat. De toffee/caramel maak ik zelf. Dat blog ik nog wel op de site.




Je hebt nodig:
- 280 gram bloem;
- 1 theelepel zuiveringszout;
- 1/2 theelepel zout;
- 225 gram zachte roomboter;
- 150 gram lichte bastersuiker;
- 50 gram suiker;
- 1 ei (L)
- 160 gram walnoten in stukjes, geroosterd;
- 150 gram toffee/caramel
- 1 theelepel vanille extract;
- halve walnoten ter decoratie.

De oven voorverwarmen op 180 graden Celsius. Bloem, zuiveringszout en zout in een
kom door elkaar mengen.
In een tweede kom boter, de 2 soorten suiker in ongeveer 2 a 3 minuten luchtig mixen. Het ei en het vanille-extract toevoegen en nogmaals mixen gedurende 2 a 3 minuten.
Voeg het bloemmengsel toe en mix het tot een geheel. De walnoot en caramel er door roeren met een lepel.
Met een lepel bergjes op de bakplaat scheppen. Druk hier een halve walnoot in.
10 tot 12 minuten in de oven en klaar.

N.B. Vanille extract is in Nederland niet eenvoudig verkrijgbaar. Je maakt het heel eenvoudig zelf door een klein beetje uit een fles wodka te gieten (1 borrelglaasje). Vervolgens voeg je 8 opengesneden vanillestokjes toe en zet je de fles tenminste 1 maand in het donker weg (af en toe schudden). Daarna heb je zelfgemaakt vanille extract.

Geen opmerkingen: