zondag 20 januari 2013

Echt zalige zuurkoolschotel

Het weer is winters, koud en de wind is kil. Ik kan dan zo genieten van een heerlijke ovenschotel. Zalig. Oven aan, een heerlijke geur komt vrij. Wintertijd is aangebroken.

Zo'n echte winterse groente is zuurkool. Maar ik vind dat niet een van de makkelijkste groenten om op tafel te zetten, mede door zijn zure smaak. Dus maar eens het internet opgedoken en een heerlijk recept gevonden op smulweb, op het web gezet door RuthBrock. Dit recept heeft mij geïnspireerd tot het volgende recept:

Ingrediënten:
- 1200 g aardappels , kruimige soort;
- 500 mL kipbouillon;
-100 mL melk;
- 2 eetlepels roomboter;
- 125 gram magere spekjes;
- 50 mL slagroom;
- snufje nootmuskaat;
- 500 gram rundergehakt;
- snufje paprikapoeder;
- zout en peper naar smaak;
- 3 eetlepels voorgebakken uitjes;
- het sap van een uitgeperste sinaasappel;
-1 eetlepel bruine suiker;
-1 eetlepel chilisaus;
- 2 eetlepels ketjap manis;
- 4 eetlepels ketchup;
- 4 eetlepels paneermeel;
- pakje zuurkool

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak de spekjes op een laag vuur knapperig. Schil de aardappelen en snijdt ze in evengrote blokjes. Kook ze in de kippenbouillon gaar. Verwarm op laag vuur de melk, boter en nootmuskaat, tot de boter is opgelost. Stamp de aardappelen tot puree en roer het melkmengsel erdoorheen.
Kook ondertussen de zuurkool: Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken en spoel licht met water af. Doe in een pan en voeg slagroom, uitgebakken spekjes en vul aan met water tot 2 cm. Kook 15 minuten.
Breng het gehakt op smaak met zout en peper. Rul het gehakt bruin. Voeg paprikapoeder, uitjes, sinaasappelsap, bruine suiker, chilisaus, ketjap en ketchup toe. Proef en voeg eventueel nog een van bovenstaande ingrediënten extra toe. Laat 1 minuut zachtjes pruttelen.
Vet een ovenschaal in met boter. Onderin verdeel je de zuurkool. Bovenop de zuurkool verdeel je het gehaktmengsel. Bedek met de aardappelpuree.
Bestrooi het geheel met paneermeel en verdeel de boter over de toplaag. Zet 30 minuten in de oven en serveer direct!


Geen opmerkingen: