woensdag 14 augustus 2013

Daring cooks: kip tika biryani


Grace, one of our talented non-blogging Daring Kitchen members, was our Daring Cooks’ August hostess who shared with us some of her family’s tried and true Bengali Biryani recipes – all of them delicious and all of them prepared fresh from our own kitchens!

Misschien weten jullie het al maar ik ben een deelnemer van de internationale kookclub the Daring Kitchen. Om de simpele reden dat we elke maand twee uitdagingen krijgen met recepten en ingrediënten die we normaal gesproken niet zo snel maken (of zelfs soms niet kennen). Alle achtergrond informatie en technieken worden er bijgeleverd. Als je van koken houdt en van uitdagingen is het zeker een aanrader!
Over het algemeen zijn de gerechten erg verrassend en soms zijn ze zo goed dat ze vaker op het menu verschijnen.

Deze maand was het wederom een gerecht dat ik niet kende: Kip tika biryani. Ik had natuurlijk wel van Kip tika marsala gehoord, maar een biryani variant was mij nog onbekend.
Maar niet getreurd, ik hou van Indisch eten (daar mag je me 's nachts wakker voor maken). Het is alleen jammer dat ik de enige in dit gezin ben, maar door de daring kitchen had ik natuurlijk een goed excuus om dit te maken.

En voor het eindresultaat. Jullie raden het wellicht al. Mijn gezin was geen grote fan van dit gerecht (voornamelijk vanwege de vele kruiden). Echter, ik vond het heerlijk. Dus helaas pindakaas, niets is veranderd ik ben nog steeds de enige die van Indisch eten houdt.

Kip Tika Biryani

Ingrediënten:

  • ½ kg kipfilet, blokjes van 2 x 2 cm;
  • 1 eetlepel + 1 theelepel (20 ml) tandoori masala poeder;
  • 1 theelepel kurkuma poeder;
  • ½ theelepel kerrie poeder;
  • ¾ theelepel garam masala kruiden;
  • ¾ theelepel komijn poeder
  • ¾ theelepel koriander poeder
  • 3 eetlepel (45 ml) yoghurt
  • 2 theelepels (10 ml) citroen sap
  • 5 cm gember, geschild en fijngehakt
  • 8 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel (15 ml) ghee
  • 2 eetlepels (30 ml) olie
  • 550 gram basmati rijst, tenminste 30 minuten in koud water laten weken
  • 2 uien, fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Verse koriander, fijngehakt

Bereiding:

Meng 1 eetlepel tandoori masala poeder met een 1/2 theelepel van elk van de volgende kruiden: kurkuma, kerrie, garam masala, komijn en koriander. Lepel de yoghurt erbij. Meng het citroensap, 4 gehakte tenen knoflook en 2.5 cm fijngehakte gember erdoor en kruidt met een 1/2 theelepel zout. Lepel de kip door deze marinade en laat tenminste 1 uur,  maar nog beter een nacht in deze marinade op smaak komen.
Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius en bak de kip in de marinade gedurende 15 minuten in de oven.
Smelt de ghee me de olie in een wok of hapjespan met deksel. Voeg de uien, het restant fijngehakte knoflook en gember toe en kook 5 minuten op hoog vuur terwijl je constant goed blijft roeren.
Schep de tomatenpuree, 1 theelepel tandoori masala, 1/2 theelepel kurkuma, 1/4 theelepel garam masala, 1/2 theelepel koriander, 1/2 theelepel komijn en 1 1/2 theelepel zout toe. Kook 2 minuten op iets lager vuur terwijl je goed blijft roeren. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat 5 minuten sudderen, terwijl je af en toe roert.
Voeg de kip toe en meng alles goed. Zet het vuur een standje hoger en bak de kip 3 minuten terwijl je goed blijft roeren. Zet het vuur weer laag en doe de deksel op de pan. Kook 10 minuten terwijl je af en toe roert. Roer de koriander erdoorheen en haal de pan van het vuur.

Laat de rijst uitlekken en spoel hem af onder een lopende kraan. Laat de rijst aan de kook komen in 1.5 liter water. Zet het vuur vervolgens laag en sudder 5 minuten. Laat de rijst uitlekken.
In een pan met deksel schep je een laag rijst wat je afwisselt met een laag kip. Herhaal dit en eindig met de rijst. Doe de deksel op de pan en kook op laag vuur nogmaals 10 tot 13 minuten totdat de rijst volledig is gekookt.

4Pure: Daring cooks challenge augustus 2013 kip tika biryani

Geen opmerkingen: