maandag 30 september 2013

Dinsdagen met Dorie: X koekjes


Ja het is weer dinsdag en voor vandaag stonden X koekjes ingepland. Het is gebaseerd op een Siciliaans recept en aangepast om dit koekje te krijgen.

Het deeg heeft een zoete smaak, alhoewel er geen extra suiker aan toe is gevoegd. Dat komt mede doordat er vijgen als basis zijn gebruikt. En ook al lijkt het een moeilijk recept. Dat valt best mee. Wanneer je de ingredienten in huis hebt staan ze binnen het uur op tafel.

En de smaak. Als ze gebakken zijn bestrooi je ze met poedersuiker. Tijdens de eerste hap smelt deze in je mond. Vervolgens krijg je een kanpperig koekje en eindig je met de zoete vijgensmaak.

Ja, dit is een erg lekker koekje en ook erg geschikt rond kersttijd door de melange die er in zit.

Het recept voor 24 koekjes:
Ingredienten:
Deeg:

  • 260 gram bloem;
  • 70 gram suiker;
  • 1/2 theelepel bakpoeder;
  • 1/2 theelepel zout;
  • 120 gram boter, ongezouten;
  • 2 eieren (L).
Vulling:
  • 180 gram vijgen;
  • 40 gram amandelen, lichtgeroosterd;
  • 5 gedroogde abrikozen;
  • 20 gram rozijnen
  • 2 eetlepels gekandijde sinaasappelschil;
  • 30 gram pure chocolade;
  • 2 eetlepels donkere rum;
  • 1/4 theelepel kaneel.

  • 1 ei, lichtgeklopt met een snufje zout;
  • poedersuiker.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Voeg voor het deeg de bloem, suiker, bakpoeder en het zout in de kom van een blender. Meng alles even goed door. Voeg de boter in blokjes toe. Pulseer 3 keer. Vervolgens voeg je de eieren toe en meng je alles tot je een bal krijgt. Haal uit de bak van de processor en vorm er een staaf van. Verpak de staaf in plastic folie.

Voor de vulling wel je de vijgen gedurende 5 minuten in heet water. Doe alles bij elkaar in de blender en meng goed door. Haal uit de blender en maak ook hier een staaf van. Verdeel in 6 stukken.

Bestrooi je werkblad goed met bloem. Verdeel het deeg in 6 stukken. Maak, door je handpalmen te rollen, een slang van het deeg van 30 cm lang. Leg die op het bebloemde werkoppervlak. Rol die uit (of druk met je handpalmen) tot je een rechthoek van 30 bij 6 cm krijgt. Bestrijk die met het losgeklopte ei.
Rol van 1/6 deel van de vulling een slang van 30 cm. Leg die in het midden van het deeg en druk dat dicht. Rol nog een paar keer goed om zodat de staaf weer egaal wordt. Snijdt het deeg in vieren.
Pak een stuk en snijdt die aan beide zijden ongeveer 2.5 cm in. Duw de zijkanten uit elkaar. Je krijgt dan een X-vorm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit voor alle stukken deeg en vulling.

Stop de koekjes gedurende 15 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Wil je weten wat de anderen van het recept vonden. Dat is terug te vinden op:
http://tuesdayswithdorie.wordpress.com/2013/09/30/lyl-x-cookies/#comments


4Pure: Tuesdays with Dorie X koekjes

Geen opmerkingen: